top of page

Szükséges és célszerű trükkök a múltból

Nagyszüleink és elődeink igazi zöld szemlélettel főztek, csupán nem tudták, hogy a takarékos és praktikus konyhavezetésnek külön neve van. Felelevenítettük, hogyan gazdálkodtak a konyhában a múlt századi háziasszonyok. Értékes trükkökre bukkantunk.
A II. Világháború után a felesleg fogalmát már elfelejtették, de a zerowaste kifejezést még nem ismerték. A gazdasági körülmények miatt szinte kivétel nélkül minden háztartásban mértékletességre kényszerültek az emberek, a háziasszonyok semmit sem dobtak ki, minden konyhai folyamatba belecsempésztek egy trükköt. Manapság egyre fontosabb, hogy a jelen embere is fegyelmezett legyen a konyhában. A környezetvédelem elsődleges szempont lett, viszont attól, hogy valaki zöld szemlélet szerint étkezik, még nem biztos, hogy takarékosan is. Ezzel ellentétben régen egyszerre voltak praktikusak és tudatosan a háziasszonyok. Nézzük, hogyan vezettek konyhát nagyszüleink és elődeink!


Tipp #1 - Vizes trükkök


Egy fogás sem kerülhetett kukákba, az szinte elképzelhetetlen volt, hogy egy hús vagy kelt tészta rosszul sikerüljön. Az asszonyok egy edény vízzel biztosították, hogy a szárnyasok, a sertés vagy a hal tökéletesen ropogósra süljön és a sütemények is jól átsüljenek. Az étel előkészítése közben megmaradt vizet egy edénybe gyűjtötték, majd a fogással együtt betették a sütőbe, így a vízgőzben minden tökéletesen megsült. Ezt a trükköt nevezhetjük a légkeveréses sütő elődjének is.


Tipp #2 - Szemetes helyett leleményesség


Régen is megromlott a sajt, a túró és a hús, régen is elvesztette a frissességét a paprika, az uborka és paradicsom, régen is megfonnyadt az alma, a szilva és a szőlő. Régen viszont ezeket nem dobták a kukába.

A nők jól tudták, hogy a túrót hamar fel kell használni, ezért nem haboztak nagy adag lepényt készíteni, ami egy hétig reggelizett a család.

Ugyanígy tudták, hogy meddig lehet várni a zöldségek és gyümölcsök felhasználásával, például az alma héján látták, hogy almás pitét vagy inkább kompótot érdemes készíteni belőle.Tipp #3 - Mindent eltettek


A nyári termést nem a turmixgépbe aprították, hanem üvegekbe tették. A befőzéssel és a tartósítással gondoskodtak a téli vitaminpótlásról, elvégre az októberben eltett almakompót mennyei és egészséges desszert volt februárban, amikor már igazán hiányzott a gyümölcs. Érdemes eltanulni néhány egyszerű zöldség és gyümölcs tartósítását, hiszen ezzel megelőzhető, hogy mesterségesen érlelt terméseket kelljen ennünk a téli időszakban. Arról nem beszélve, hogy a süteményeket mindig feldobja egy kis lekvár.


Tipp #4 - A hagyománnyal is spóroltak


A régi ember tartotta a húsvéti nagyböjtöt, de nemcsak vallási megfontolásból. A háziasszonyok jól tudták, tavaszra kiürül az éléskamra. A befőttek és lekvárok elfogytak, a húsból legfeljebb szalonna és füstölt kolbász maradt. Ezért a családot böjtölésre intették, így főleg tésztaételeket ettek, többek között kalácsokat vagy diós és mákos tésztát – hiszen erre az időszakra tartogatták az ősszel ledarált mákot és diót.


Tipp #5 - Jut is, marad is


A gyakorlott háziasszonyok is használnak szakácskönyvet. Persze nem azért, mert ne tudnának saját kútfőből háromfogásos ebédet készíteni. Sokkal inkább a biztonság érdekében, hiszen a receptgyűjtemények rengeteg hasznos tanácsot tartalmaznak, és ezeket jó újra és újra elővenni. Egy jó háziasszony nem szégyelli kinyitni ezt a könyvet. Régen sem szégyellték, sőt leírták egymásnak tapasztalataikat, így sógornők, anyósok és menyek cseréletek praktikákat.

Érdemes nekünk is feljegyezni a jól bevált trükköket, hogy továbbadjuk másoknak!


Ha szeretnél további hasznos tippeket kapni, vagy elsőként értesülni a GreenFridge elérhetőségéről, kövesd be a Facebook oldalunkat!1 018 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page