top of page

Mi lesz a televíziós műsorokban készített ételekkel?

A főzőműsorok kulisszatitkai


Mi a sorsa a főzőműsorokban látható, helyben főzött fogásoknak? Ezekből áll össze a stáb vacsorája vagy minden fogás megy a kukába? Egyáltalán igazi ételeket látunk a képernyőn? Erre kerestünk választ!A főzőműsorok kulisszatitkairól nagyon keveset tudunk, hiszen a bakikról és a kamerabeállítások miatt órákon át készülő spagettiről nem beszélnek a műsorvezetők. Ennek ellenére a televíziók nagy gondot fordítanak arra, hogy a forgatásokon készült ételek minden esetbe elfogyjanak. A televízió vezetőségének is érdeke, hogy a lehető legtudatosabban készüljenek a gasztronómiai műsorok, hiszen a csatornák bevétele folyamatosan csökken. Míg a vloggereknek is lényeges a tudatosság, elvégre saját konyhájukban, saját alapanyagokból dolgoznak.


Itt is hibáznak a szakácsok


A képernyőn látott fogások mind eredetiek, így igazi sistergés, igazi lángok és igazi ételek láthatók a televízióban vagy a monitoron. És ugyanígy igazi bakik is történnek, bár azt nem mutatják. Sajnos előfordul, hogy a szakács elront valamit, egy főzőműsor forgatásán más tempóban zajlanak a dolgok, mint a való életben: hol gyorsabban és kapkodósabban, hol pedig lassabban, mert a jó felvétel a cél. Vannak olyan ételek, amiket lehetetlen jól elkészíteni forgatás közben, hiszen még egy gyakorlott háziasszonynak is beletörik a bicskája, nemhogy egy amatőrnek az idegen környezetben. Ilyenek a felfújtak, a karamellizált fogások, a kényesebb húsok, és más pillanatok alatt készülő ételek. Persze a forgatásokon mindig van egy profi kukta, aki mindent képes megmenteni, hogy egy falat se kerüljön a kukába.


Jöjjön, aminek jönnie kell


A leggyakoribb kérdés, hogy vajon mi történik a forgatások ételeivel? A válasz nagyon megnyugtató. A legtöbb kamera előtt készült étel valóban olyan finom, mint amilyen gusztusos.

A „híres” ételek mindig elfogynak, hiszen egy stáb közel 5-6 főből áll, és a tányérok általában 1-2 személyre készülnek, tehát az elképzelhetetlen, hogy olyan nagy adag maradjon, ami nem fogy el a hosszú forgatási nap végére.

Amikor pedig egy magazin vagy szakácskönyv fotózása miatt mégis túl sok étel készül, akkor sem megy semmi a kukába. A stábtagok mindig haza viszik a maradékot vagy megosztják az épületben dolgozó kollégákkal. Ez persze nem azt jelenti, hogy a gasztronómiai műsorok munkatársai kizárólag stúdióban főzött ételeket esznek, természetesen mindenki főz otthon is, elvégre, aki a gyümölcsök, zöldségek, húsok, mártások, édességek stb. világában él, abban idővel óhatatlanul is kialakul az élelmiszerekkel szembeni tisztelet.


…mégis van egy trükk


A főzőműsorok és gasztro videók készítése előtt külön csapat gondoskodik az ételsor összeállításáról, akik pontosan vezetik, hogy milyen alapanyagokra lesz szükség, és azt is, hogy miből, mennyit kell vásárolni. Általában hetekkel előre tudják, hogy miket fognak elkészíteni a profi szakácsok vagy a vendégszereplők, ezért a bevásárlásokat is tudatosan végzik, és mindig olyan menüsorokat állítanak össze, amelyek között bőven vannak hasonlóságok. Például, ha egy adásban paradicsomos focaccio készül, akkor előre tudhatjuk, hogy a következő alkalommal szintén lesz paradicsom a menüben. De attól sem kell félni, hogy elfogynak az ételek. A világ összes receptjét egy élet alatt sem lehet lefőzni, nemhogy egy két hónapos műsor alatt, ezért a készítők egy apró trükköt alkalmaznak a nézők megtévesztésére: minden menüt más-más gasztronómiai kultúra szerint állítanak össze, hogy nekünk úgy tűnjön: valóban nagyon változatos ételeket láthatunk a képernyőn.


Érdemes követni


Ennyi trükközést igazán megengedhetünk főzőműsoroknak, hiszen általuk sok új praktikát tanulhatunk, amitől még jobb szakácsok lehetünk. Érdemes figyelni a produkciókban szereplő séfek tanácsaira, hiszen számos hasznos információt osztanak meg velünk, legyen szó a húsok előkészítéséről, a zöldségek feldolgozásáról vagy tálalási stílusokról. Mert mindannyian tudjuk, hogy garantáltan elkerüljük az ételpazarlást, ha figyelmesen főzünk, és ellenállhatatlan fogásokat készítünk.


764 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page