top of page

Használjuk a fagyasztót okosan! GreenFridge Tippek

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy többet főztünk, mint ami elfogyott, vagy bevásároltunk például egy akciós alapanyagból, amit lefagyasztva még sokáig eltárolhatunk. De mit lehet lefagyasztani, mit nem és mégis hogyan csináljuk? Ehhez szedtünk össze néhány hasznos információt és tippet.


Hogyan fagyasszuk le az ételeket?


A nagyobb mennyiségeket porciózzuk ki zacskókba vagy dobozokba. A legjobb, ha légmentesen tudjuk ezt megtenni. Minden zacskóra vagy tárolódobozra írjuk rá mit tartalmaz és hogy mikor került a fagyasztóba. Ha nem teljesen frissen fagyasztottuk le, akkor azt is érdemes ráírni, hogy hány napos ételről van szó vagy azt, hogy a lejárati idő előtt hány nappal került be a fagyasztóba. Ez utóbbi főleg húsoknál lehet érdekes, hogy a lejárati napon vagy épp előtte két-három nappal tettük félre. A kiolvasztás után ezt figyelembe tudjuk venni és mielőbb fel tudjuk használni az alapanyagot. Amennyiben már félig feldolgozott ételt fagyasztunk le (például kockázott húst), akkor ezt is írjuk rá információként, mert az összefagyott húsoknál nem mindig egyértelmű milyen állapotban van. Ugyanez igaz a készételekre is: nem minden ételen látszik, hogy pontosan mit is rejt a zacskó vagy doboz, így érdemes ezt is ráírni, hogy ne érjenek meglepetések.


Mit fagyaszthatunk le?

  • mindenféle húst

  • zöldségeket, de arra ügyeljünk, hogy

a zöldségek egy részét (zöldborsó, répa, spárga, brokkoli, karfiol, spenótlevél, sóska, zöldbab) csak blansírozást követően fagyaszthatjuk le. A blansírozás során forró vízben előfőzzük 1-2 percig a zöldséget majd jegyes vagy jéghideg vízzel lehűtjük.
  • egyes zöldfűszereket: snidling, kapor, petrezselyem, koriander-zöld, rozmaring, kakukkfű

  • aprított vöröshagymát

  • bogyós gyümölcsöket

  • egyéb gyümölcsöket (mangó, sárgabarack, szilva, banán)

  • ételmaradékokat (pörkölt, levesek)

  • pékárukat

  • nyers vajas keksztésztát

  • bizonyos süteményeket (répatorta, piskóta alapú torták, mousse alapú torták, sajttorta, bejgli, mézes krémes, zserbó, profiterol, macaron, kókuszkocka stb.)


Mit ne fagyasszunk le!


  • tojást és abból készült ételeket (rántotta, lágytojás stb)

  • főtt tésztákat ( a friss tésztát, ami még nyers le lehet fagyasztani)

  • nagy nedvességtartalommal rendelkező zöldségeket (paprika, uborka, zellerszár, paradicsom) – ezek kiolvasztás után nagyon megpuhulnak

  • olyan zöldfűszereket, ahol fontos a levél állaga (menta, bazsalikom) – fagyaszthatóak de kiolvasztás után az állag megváltozik

  • krumplit, édesburgonyát – viszont a belőle készült gombóc, gnocchi, nudli tészta fagyasztható

Hogyan olvasszuk ki az ételeket és alapanyagokat?


A fagyasztott élelmiszereket minden esetben hűtőben olvasszuk ki. Ennek oka, hogy a meleg kívülről halad befelé, tehát mire belül is kiolvad az alapanyag, addigra a külső részen a hőmérséklet magasabb lesz, mint 8-9 fok, és elszaporodhatnak a baktériumok. Ez főleg nagyobb húsok esetében fontos.

A megmaradt lefagyasztott ételeket (pl pörköltek, bolognai ragu, levesek) a hűtőben történő kiolvasztáson kívül fel is melegíthetjük. Ekkor a dobozt vagy zacskót, amiben az étel van tegyük nagyon meleg víz alá, hogy ki tudjuk belőle önteni, majd a tárolók tartalmát tegyük egy lábasba, és alacsony hőfokon, gyakori forgatás mellett fedő alatt olvasszuk ki. Sűrű ételeknél érdemes egy kis vizet is alá önteni, hogy ne égjen le semmiképp.


"A pazarlás, az értelmetlen költekezés csak pillanatokra szerezhet örömet, utóbb megvan a böjtje." – Szabó Magda


Ha szeretnél gazdaságosan, az otthoni készletedre szabva gyorsan, finom ételeket főzni, töltsd le a GreenFridge alkalmazást!




102 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page