top of page

Ételmentés vásárlás közben? Megmutatjuk, hogyan lehetséges!

Ma fog lejárni a szavatossága! Megvegyem? Mit tegyek a lejárat előtti termékekkel a boltban? Megvásároljam vagy hagyjam ott? Ha megveszem, biztosan elfogy? Ha otthagyom, akkor megsemmisítik? Kérdések, amikről nem beszélünk hangosan, legfeljebb magunkban tesszük fel az üzletben. Kérdések, amiket most megválaszolunk.



A társadalom álmodott egy nagyot és 1850-ben azt mondta, elindítja a tömeggyártást. Az emberek számára világszerte elérhető lett a legtöbb élelmiszer, a tartós élelmiszertől a zöldségeken és gyümölcsökön keresztül a hús- és tejtermékekig. Már nem kellett kisboltosokhoz járni egy kanna tejért és nem kellett otthon kenyeret sütni, vagy egy állatot feldolgozni ahhoz, hogy a kamra megteljen. Ma is mindannyian élvezzük ennek a tömeggyártásnak az előnyeit, az évszázadok alatt viszont a fejünkre nőtt mindaz, amit őseink a kényelem érdekében vezettek be a mindennapokba: az élelmiszeripar túlnőtt rajtunk. Ha bemegyünk zárás előtt egy áruházba, láthatjuk, hogy a péktermékek között mindig marad néhány kifli, zsemle, édesség vagy sós sütemény. Ugyanezt látjuk a csemegepultnál is, ahol sosem fogynak el nap végére a hajnalban feldolgozott sertések és baromfik. Ennek oka, hogy a kereslet és a kínálat sosincs egyensúlyban, utóbbi mindig több. De a boltok nem adhatnak lejjebb ebből, hiszen a verseny erős, és aki vásárlókat veszít, az elesik a bevételtől.


Az üzletek vállalják, hogy a napi kiesést a megmaradt termékek jelentsék, mintsem a fizető vásárlók, mondván inkább a bruttó kiesés, mint a nettó. Ugyanakkor a társadalom azt is felismerte, hogy az áruházakban maradt napi több tonna élelmiszer megsemmisítése plusz teher az üzletnek, ezért a kellemest a hasznossal elven a nagy- és középvállalatok – esetükben beszélhetünk számottevő ételpazarlásról – már megoldást kínálnak a megsemmisítés ellen. A legtöbben jól látható, napi akciót hirdető táblákkal ösztönzik a vásárlókat arra, hogy válasszák a közeli lejáratú termékeket. Míg mások ezen felül a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével eljuttatják a rászorulókhoz a megmaradt élelmiszereket. A civil alapítvány ma 550 segélyszervezettel dolgozik együtt nap mint nap azért, hogy az ország minden pontján megvalósuljon az élelmiszer mentésnek ez a formája. Működésük logikus: napközben begyűjtik a lejárat előtt álló termékeket és budapesti raktárukba szállítják, ahonnan az élelmiszerek eljutnak Észak-, Kelet-, Nyugat- és Dél Magyarországra. Karitatív szervezetek munkatársai gondoskodnak arról, hogy vonzáskörzetükben szétosszák a megmentett élelmiszert. A legtöbben egy adott pontra viszik ezeket a termékeket, ahova a nélkülözőket várják, hiszen nekik ezekért az ételekért nem kell fizetniük. Ugyanakkor a kisebb városokban, illetve a betegek számára házhoz viszik a húst, tejterméket, pékárut, zöldséget és gyümölcsöt. Ennek köszönhetően ma naponta 250.000 ember jut élelmiszerhez hazánkban.


De így is több tonna élelmiszer kerül megsemmisítésre, ezért az Élelmiszerbank mára a gyártókkal is szorosan együttműködik, akiktől közvetlenül az üzemből gyűjti be azokat a cikkeket, amik a sérült csomagolás vagy egyéb technikai hiba miatt nem hozhatók kereskedelmi forgalomba. Ezeket a termékeket is a jól bevált módon juttatják el a rászorulókhoz.


Ha ismerünk olyan családot vagy intézményt, ahol szükség van a segítségre, hívjuk fel rá a figyelmet, hogy az Élelmiszerbank az ország minden pontján jelen van és elérhető.

Mit tehetünk mi, hogy kevesebb feleslegessé vált élelmiszer maradjon a boltok polcain?


Tipp #1 - Nekem igenis jó lesz!


Amikor egy adott termékre van szükségünk, nézzük meg az árcsökkentett termékek között. Minden üzletben található legalább egy különálló polc, ahol egy helyen láthatjuk a közeli lejárati dátummal kitett száraz vagy hűtős termékeket.


Tipp #2 - Kimértség, hatékonyság


Vegyünk húst a csemegepultnál és válasszunk kimért tejterméket az előre csomagolt helyett, hiszen, amit légmentesen lezártak, az még napok múlva is eladható, ellenben a hajnalban frissen feldolgozott friss húsokkal és sajtokkal


Tipp #3 - A válogatás iskolája


Bátran válasszunk közeli lejárati dátummal ellátott terméket, és legyünk kreatívak! Trappista sajttal akartuk elkészíteni a vacsorát, de egy aznapi szavatossággal ellátott camembert sajt van az árcsökkentett részen? Használjuk inkább az utóbbit, hiszen a másik termék még napok múlva is jó lesz, így nagy valószínűséggel másnap valaki hazaviszi majd helyettünk, így egyik sajt sem kerül kukába.


Tipp #4 - Saját utakon


Legyünk résen! Számos pékség és cukrászda kínálja féláron termékeit a zárás előtti órákban. Ha van az otthonunk, az iskola, óvoda vagy munkahely közelében egy pékség, ami útba esik a zárás előtti órákban (késő délután vagy kora este), kérdezzük meg a kereskedőt, hogy a nap végén milyen áron vehetjük meg a reggel kitett kakaós csigát vagy pogácsát. .


Tipp #5 - Kövessük az aranyszabályt!


Csak azt vásároljuk meg, amire szükségünk van. Ne csak egy-egy alkalommal, hanem mindig, hiszen az áruházláncok az eladások alapján mérik fel a fogyasztói igényeket. Gondoljunk bele, hogy valóban minden vásárlás pillangóhatást tartogat.


Ha érdekel a téma és szeretnél többet olvasni róla,


781 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page