top of page

Ételmentés vásárlás közben? Megmutatjuk, hogyan lehetséges!

Ma fog lejárni a szavatossága! Megvegyem? Mit tegyek a lejárat előtti termékekkel a boltban? Megvásároljam vagy hagyjam ott? Ha megveszem, biztosan elfogy? Ha otthagyom, akkor megsemmisítik? Kérdések, amikről nem beszélünk hangosan, legfeljebb magunkban tesszük fel az üzletben. Kérdések, amiket most megválaszolunk.A társadalom álmodott egy nagyot és 1850-ben azt mondta, elindítja a tömeggyártást. Az emberek számára világszerte elérhető lett a legtöbb élelmiszer, a tartós élelmiszertől a zöldségeken és gyümölcsökön keresztül a hús- és tejtermékekig. Már nem kellett kisboltosokhoz járni egy kanna tejért és nem kellett otthon kenyeret sütni, vagy egy állatot feldolgozni ahhoz, hogy a kamra megteljen. Ma is mindannyian élvezzük ennek a tömeggyártásnak az előnyeit, az évszázadok alatt viszont a fejünkre nőtt mindaz, amit őseink a kényelem érdekében vezettek be a mindennapokba: az élelmiszeripar túlnőtt rajtunk. Ha bemegyünk zárás előtt egy áruházba, láthatjuk, hogy a péktermékek között mindig marad néhány kifli, zsemle, édesség vagy sós sütemény. Ugyanezt látjuk a csemegepultnál is, ahol sosem fogynak el nap végére a hajnalban feldolgozott sertések és baromfik. Ennek oka, hogy a kereslet és a kínálat sosincs egyensúlyban, utóbbi mindig több. De a boltok nem adhatnak lejjebb ebből, hiszen a verseny erős, és aki vásárlókat veszít, az elesik a bevételtől.


Az üzletek vállalják, hogy a napi kiesést a megmaradt termékek jelentsék, mintsem a fizető vásárlók, mondván inkább a bruttó kiesés, mint a nettó. Ugyanakkor a társadalom azt is felismerte, hogy az áruházakban maradt napi több tonna élelmiszer megsemmisítése plusz teher az üzletnek, ezért a kellemest a hasznossal elven a nagy- és középvállalatok – esetükben beszélhetünk számottevő ételpazarlásról – már megoldást kínálnak a megsemmisítés ellen. A legtöbben jól látható, napi akciót hirdető táblákkal ösztönzik a vásárlókat arra, hogy válasszák a közeli lejáratú termékeket. Míg mások ezen felül a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével eljuttatják a rászorulókhoz a megmaradt élelmiszereket. A civil alapítvány ma 550 segélyszervezettel dolgozik együtt nap mint nap azért, hogy az ország minden pontján megvalósuljon az élelmiszer mentésnek ez a formája. Működésük logikus: napközben begyűjtik a lejárat előtt álló termékeket és budapesti raktárukba szállítják, ahonnan az élelmiszerek eljutnak Észak-, Kelet-, Nyugat- és Dél Magyarországra. Karitatív szervezetek munkatársai gondoskodnak arról, hogy vonzáskörzetükben szétosszák a megmentett élelmiszert. A legtöbben egy adott pontra viszik ezeket a termékeket, ahova a nélkülözőket várják, hiszen nekik ezekért az ételekért nem kell fizetniük. Ugyanakkor a kisebb városokban, illetve a betegek számára házhoz viszik a húst, tejterméket, pékárut, zöldséget és gyümölcsöt. Ennek köszönhetően ma naponta 250.000 ember jut élelmiszerhez hazánkban.


De így is több tonna élelmiszer kerül megsemmisítésre, ezért az Élelmiszerbank mára a gyártókkal is szorosan együttműködik, akiktől közvetlenül az üzemből gyűjti be azokat a cikkeket, amik a sérült csomagolás vagy egyéb technikai hiba miatt nem hozhatók kereskedelmi forgalomba. Ezeket a termékeket is a jól bevált módon juttatják el a rászorulókhoz.


Ha ismerünk olyan családot vagy intézményt, ahol szükség van a segítségre, hívjuk fel rá a figyelmet, hogy az Élelmiszerbank az ország minden pontján jelen van és elérhető.

Mit tehetünk mi, hogy kevesebb feleslegessé vált élelmiszer maradjon a boltok polcain?


Tipp #1 - Nekem igenis jó lesz!


Amikor egy adott termékre van szükségünk, nézzük meg az árcsökkentett termékek között. Minden üzletben található legalább egy különálló polc, ahol egy helyen láthatjuk a közeli lejárati dátummal kitett száraz vagy hűtős termékeket.


Tipp #2 - Kimértség, hatékonyság


Vegyünk húst a csemegepultnál és válasszunk kimért tejterméket az előre csomagolt helyett, hiszen, amit légmentesen lezártak, az még napok múlva is eladható, ellenben a hajnalban frissen feldolgozott friss húsokkal és sajtokkal


Tipp #3 - A válogatás iskolája


Bátran válasszunk közeli lejárati dátummal ellátott terméket, és legyünk kreatívak! Trappista sajttal akartuk elkészíteni a vacsorát, de egy aznapi szavatossággal ellátott camembert sajt van az árcsökkentett részen? Használjuk inkább az utóbbit, hiszen a másik termék még napok múlva is jó lesz, így nagy valószínűséggel másnap valaki hazaviszi majd helyettünk, így egyik sajt sem kerül kukába.


Tipp #4 - Saját utakon


Legyünk résen! Számos pékség és cukrászda kínálja féláron termékeit a zárás előtti órákban. Ha van az otthonunk, az iskola, óvoda vagy munkahely közelében egy pékség, ami útba esik a zárás előtti órákban (késő délután vagy kora este), kérdezzük meg a kereskedőt, hogy a nap végén milyen áron vehetjük meg a reggel kitett kakaós csigát vagy pogácsát. .


Tipp #5 - Kövessük az aranyszabályt!


Csak azt vásároljuk meg, amire szükségünk van. Ne csak egy-egy alkalommal, hanem mindig, hiszen az áruházláncok az eladások alapján mérik fel a fogyasztói igényeket. Gondoljunk bele, hogy valóban minden vásárlás pillangóhatást tartogat.


Ha érdekel a téma és szeretnél többet olvasni róla,


781 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page