top of page

Éléskamra-feltöltés olcsón és tartósan

Újságpapírba csomagolt alma, zacskózott cukor, sarokba dugott befőtt. Szinte látjuk magunk előtt a spájz polcait, ahol a tartós élelmiszerek sorakoznak. Nézzük, valóban jó helyre pakolunk bevásárlás után?A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége egy állásfoglalást képvisel az élelmiszer-tárolással kapcsolatban: legyen színes! Vagyis mindenekelőtt nézzük meg a spájz tartalmát, és vizsgáljuk meg, hogy elég változatos vagy sem. Amennyiben többféle élelmiszerből áll, úgy minden adott az egészséges táplálkozáshoz, aminek alapja a kiegyensúlyozottság: mindenből éppen eleget tartalmaz, nem túl keveset és nem túl sokat. Ha viszont túl egyoldalúnak ítéljük az éléskamrát, akkor itt a feltöltés ideje. Nem arról van szó, hogy az egész fizetésünket most azonnal ott kell hagyni a napról napra dráguló boltokban, hanem arról, hogy tudatosan rendezzük be az ideális éléskamrát! Mielőtt elindulunk az üzletbe, nézzük meg, hogy az adott hely milyen akciót hirdet, és válasszuk a kedvezményes tartós élelmiszert. Érdemes egyszerre több konzervet venni, amikor 20-30%-al olcsóbb, hiszen ez a termék hosszú hónapokig eláll. Ugyanez érvényes az alapvető élelmiszerekre is, mint a búza- és gabonafélét vagy a zsiradékok. De hogyan tároljunk otthon mindenből több árucikket?


Szakítsunk az „úgyis megtalálom” vagy az „én spájzom, sötétben is átlátom” gondolattal!


Ne szégyelljük felcímkézni a polcokat: szárazáruk (liszt, rizs, tészta), konzervek (üveges termékek, lekvár, savanyú, szósz, mártás), szárított termékek (fűszer, pudingpor, sütőpor, kakaó, kávé), zöldségek, gyümölcsök, italok. Nem szégyen, ha segítjük a magunk és családtagjaink mindennapjait! Gondoljunk bele, hogy bármikor, bármi történhet, ezért jobb, ha mindenki megtalálja otthon az alapanyagokat – így a rendszeres „hova tetted a cukrot?” kérdést is megspóroljuk. A spájzban lehetőleg a legtöbb élelmiszerből tartsunk, és ezek legyenek elérhetők mindenki számára, akik velünk élnek egy háztartásban.


Gondoskodjunk a helyes tárolásól!


Amikor rendeltetésszerűen rendezzük az élelmiszereket, akkor nem érhet meglepetés. Például, miután kibontunk egy csomagolást (liszt, cukor, tészta, sütőpor), utána a tasak megmaradt tartalmát tegyük befőttes üvegbe, így biztosíthatjuk a légmentes lezárást, mielőtt a molyok megtalálják a bontott zacskót.

Sose dobjuk ki a lekvárok, befőttek üvegét, helyette gyűjtsük egy polcra azokat, hogy mindig legyen otthon egy üres edény a már bontott, de még felhasználás előtt álló termékeknek.

Sorakozó!


Mint tudjuk, a hűtőben sem mindegy, mit hova teszünk. A helyes tárolással tovább maradnak frissek az élelmiszerek. Ezért a spájzban is figyeljünk arra, hogy a lehetőleg sötét helyen tároljuk a zöldségeket és gyümölcsöket, például az alsó polcon, hiszen ezzel tovább megőrizzük színüket és állagukat. Az almát sem véletlenül csomagolják újságpapírba… Ezt a lépés megspóroljuk, ha eleve sötét helyre tesszük a gyümölcsöt. Illetve a folyadékok és a szárazáru tartsanak tisztes távolságot. Egy felborult és kiszakadt tej nem tesz jót a mellette lévő 5 kg cukornak. Tegyük feljebb a lisztet, tésztát, cukrot, porokat és helyezzük az alsó polcokra a folyadékokat.


Itt a sarok nem a büntetés helye


A lekvárok és befőttek azok, amelyeket a legtovább tudunk tárolni otthon, és amelyek szeretik a sötétet, ezért tegyük a spájz legkevésbé fényes részére a finom házi lekvárt és savanyút, hogy akár a következő télen is fogyasztható legyen. Minden polcnak van egy sarka, pontosan itt a helye a teli üvegeknek. A bontott lekvárt, savanyút viszont tegyük hűtőbe, különben hamar eluralkodik rajta a penész.


Ezek az egyszerű praktikák azok, amiket nagyszüleink is jól ismertek, csupán az internet helyett a szomszédasszonytól hallották, és ezek azok a praktikák, amikkel több hónapon keresztül őrizhetjük az élelmiszerek frissességét. Tehát: legyen otthon változatos a kamra tartalma, akkor vásároljunk nagy tételben, amikor kedvezőbbek a termékek, végül mindent tegyük el úgy, hogy még sokáig fogyasztható legyen.
46 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page