top of page

Biztos, hogy jó helyen van?

Zöldségek, gyümölcsök! Indulás a helyetekre!A hűtő egy nagyon okos találmány, és nem csupán az ételek tárolása miatt. Minden fridzsiderben találunk polcokat, oldalsó tárolókat és egyéb rekeszeket, amelyek fontos feladatot látnak el, viszont csak kevesen tudják, hogy pontosan, mi miért van úgy a hűtőben, ahogy. Figyelem! Hasznos tudás következik!# 1 TIPP: Tejtermékek! Irány a felső polc!


A hűtőszekrény különböző polcos elemei más-más élelmiszerek tárolását szolgálják és a tévhittel ellentétben a tej helye nem az oldalsó szekrényben van, hiszen éppen ott fogja a leghamarabb elveszíteni frissességet. Gondoljunk bele, ha egy nap tízszer kinyitjuk a hűtőt, akkor tízszer tesszük ki a szobahőmérsékletnek a tejet, ez olyan, mintha ki-be pakolnánk a hűtőből. Az oldalsó rekeszben tehát azokat az élelmiszereket kell tartani, amelyek minimális hűtést igényelnek. Ilyenek az üdítők, lekvárok, az ízesítők (mustár, ketchup, majonéz) és egyes gyógykészítmények, mint a szemcsepp, urea tartalmú krémek és a spray-k. De hol tartsuk a tejet és a tejtermékeket? Tegyük a felső vagy az alsó polcra, hiszen ezek a hűtőszekrény leghidegebb pontjai. Minél alacsonyabb hőfokon vannak a tejtermékek, annál tovább őrzik meg szavatosságukat, hiszen ezek azok az áruk, amelyek rekordidő alatt képesek megsavanyodni. Ne azért vegyünk tejet, hogy rövid idő után a kukába dobjuk!


# 2 TIPP: Húsok! Alulra!


A második legkényesebb élelmiszerek csoportja húsokból és felvágottakból áll, amelyek egy napi rossz tárolás után akár gyomorrontást is okozhatnak. Annak érdekében, hogy a friss hús (darált hús, kimért hús) a vásárlás után tovább megőrizze frissességét, érdemes a hűtő legalsó polcára tenni, lehetőleg egy műanyag dobozban, elkülönítve a többi élelmiszertől. Ennek oka szintén a hőmérsékletkülönbség. A húsok a 2-4 °C-t szeretik legjobban, ezért figyeljünk rá, hogy ott tároljuk, ahol pontosan ennyit mér a hűtő. Amikor nagybevásárlást tartunk, és tudjuk, hogy a több kiló csirkét vagy sertést nem fogjuk feldolgozni két-három napon belül, akkor porciózzuk ki és tegyük fagyasztóba, itt hetekig biztonsággal tárolhatjuk. De az olvasztásnál fontos, hogy a tévhittel ellentétben ne a pulton vagy a mosogatóba tett edényben hagyjuk kiolvadni, hanem a hűtőben. A szobahőmérsékleten felengedett húsokban gyorsabban szaporodnak a baktériumok, míg az alacsony hőmérsékleten olvasztott húsokban ez a folyamat lelassul, mivel a hideg gátolja a baktériumok szaporodását# 3 TIPP: Tojás! Itt a változás ideje!


Az ételek egyik legfontosabb alapanyaga, a fehérjében gazdag tojás, mely egyik háztartásból sem hiányozhat. Joggal gondolhatjuk, hogy a tojás tárolására mi sem alkalmasabb, mint a hűtő oldalában található műanyag tojástartó. De egy leleményes háziasszony itt legfeljebb a főtt tojást tárolja, ha megmaradt néhány darab reggeli után. Miért? Amiért a hűtőajtó nyitogatás ugyanolyan hatással van a tojásra, mint a tejre… Hagyjuk a tojást a saját dobozában vagy tegyük egy tálba (a tojástartó jól jön akkor is, ha piacra megyünk). Viszont semmi esetre se hagyjuk szobahőmérsékleten túl sokáig, mert az így tárolt tojások szavatossága legfeljebb öt nap, míg hűtőben eláll több hétig is. Érdekesség, hogy a készétel szempontjából is fontos a tojás hőmérséklete. A süteményekbe tett vagy főtt tojásnak tervezett darabokat érdemes kivenni a hűtőből felhasználás előtt néhány órával, míg a tükörtojás a hidegebb darabokból lesz tökéletesebb. Figyeljünk erre, mert a tojásnak semmi keresnivalója a szemetesben!


# 4 TIPP: Zöldségek, gyümölcsök! Indulás a helyetekre!


Mint mondtuk, a hűtő okos találmány és jó okkal terveztek bele külön zöldség- és gyümölcstartó rekeszt – ellentétben a fent említett tojástartóval. Az itt tárolt paprika, uborka, brokkoli vagy banán tovább őrzi meg frissességét, mint amikor a konyhapulton vagy a hűtő valamelyik polcán tároljuk. Ennek oka, hogy az elzárt, de szellőző doboz csökkenti a zöldségek és gyümölcsök nedvességvesztését. Még tovább őrizhetjük nyers kedvenceinket friss állapotban, ha egy nedvszívó ruhát teszünk a tárolódoboz aljába.


# 5 TIPP: Maradék! Maradás középen!


Végül, figyelnünk kell a készételek és a maradékok tárolására is, hiszen nincs rosszabb az ételhulladéknál! A legfontosabb, hogy a frissen készült ételeket mindig kihűlt állapotban tegyük hűtőbe, hiszen ellenkező esetben hamarabb veszíti el tartósságát. A középső polcon körülbelül 8 °C van, ami tökéletes a maradékok, a bontott konzervek és sütemények elhelyezésére. De ne sajnáljuk az időt az adagolásra sem! Amikor előre látjuk, hogy a leves nem fog elfogyni (két-három napon belül sem), akkor tegyük befőttes üvegbe és irány a fagyasztó.


A helyes hűtőhasználat egyenlő az ételmentéssel és a spórolás egyik fajtája is lehet. Tanulmányozzuk a leírását, figyeljünk a piktogramokra, ismerjük meg alaposan a konyha szívét, hiszen ez az a berendezési tárgy, ami nélkül üres lenne a családi asztal, és tele lenne a szemetes.472 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page