top of page

Az angyalok a konyhába mennek...

Idén még több családnak kell nélkülöznie az ünnepek alatt, ezért megmutatjuk, hol és hogyan segíthetünk karácsony előtt és után.


Az ünnepet megelőző napokban még nem késő vinni egy kiló lisztet, cukrot, gyümölcsöt, zöldséget vagy tejet és tésztát azoknak a családoknak, akik nélkülöznek.


A Magyar Katolikus Karitász idén karácsony előtt is várja az adományokat, melyeket a gyűjtőhelyekről személyesen visz el a rászorulókhoz. Hol adhatjuk le a csomagokat? Minden városi plébánián szervez gyűjtést a Karitász, ezért nekünk egy dolgunk van, megszólítani a plébániai munkatársakat és átadni számukra a csomagot. Kit keressünk? Templomi vagy plébániai munkát vállaló személyt.


A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a legaktívabb csoportok közé tartozik, ha a karácsonyról van szó. Esetükben a Tesco hipermarketekben zajlik az ételadomány gyűjtése. Az adventi időszakban minden áruházban egy kihelyezett ponton lehet leadni a tartós élelmiszer csomagokat nyitvatartási időben.


A Magyar Vöröskereszt a legnagyobb múltú segélyszervezet, általuk több ezer család részesül segítségben. Az előző nagy szervezetekkel ellentétben a Vöröskereszt elsősorban pénzadományt vár a hétköznapi angyaloktól, hiszen így egy tételben vásárolhat tartós élelmiszert, vagyis még több embernek képes segítő kezet adni a több csomaggal. A hívószám tárcsázásával választhatunk, hogy mekkora összeget szeretnénk adni. A hívószám elérhető a Magyar Vöröskereszt honlapján.


Helyi intézmények


Minden melegedő, hajléktalan szálló, napközi, gyerekeket vagy idős embereket foglalkoztató hely és szociális intézményben lehetőség van szeretetcsomag leadására, melyben tartós élelmiszer vagy ruhaadomány lehet (a kétes állapotú csomagokat a személyzetnek nem áll módjában átvenni). Mire figyeljünk, ha a lakókörnyezetünkben lévő helyre viszünk ajándékot? Olyan dolgokat tartalmazzon, amire ott valóban szükség van (például a melegedőn fontos a tea, kávé, víz, sőt ma a telefontöltő is ilyen, míg egy szociális intézménynél nagyobb szükség lehet segédeszközökre, akár egy járókeretre vagy a gyermekjóléti háznál játékokra).


Karácsony után is maradjunk angyalok!


Az ünnepek után maradt sütemények továbbadásával más a helyzet, a járvány miatt ma nincs lehetőség ilyen jellegű adományok leadására, ugyanakkor a karácsony előtti jócselekedet alkalmával érdemes információt kérni arról, hogy az adott helyen az ünnepek után mire van szükség az adott helyen.


Idén karácsonykor mindannyian gazdaságosabb megoldásokat keresünk, de ne felejtsük el, hogy egy valamiben mindig lehetünk mértéktelenek, a szeretetben! Talán éppen csak egy kilo cukorral tudunk hozzájárulni egy nélkülöző család karácsonyához, ezért bevásárláskor jó szívvel tegyük vissza a nasi gumicukrot a polcra és az árán vegyünk egy tejet, lisztet vagy cukrot. Ne legyen a saját gyengeségünk mások gyengesége, legyen helyette a mi jóságunk mások jósága!

Ha szeretnéd csökkenteni az otthoni élelmiszer-pazarlást és élvezettel, egyszerűen főzni, töltsd le ingyenes alkalmazásunkat a GreenFrideg, konyhai asszisztenst!
11 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page