top of page

5 TIPP, az ételpazarlás ellen!

Pár egyszerű javaslat arra, hogy ne vásároljuk túl magunkat, és az ételek ne a szemetesben landoljanak


Az ételpazarlás elrettentő példái helyett most következzenek azok a gyakorlati tanácsok, amelyek könnyen alkalmazhatóak, kézzelfogható eredményt érhetünk el velük és a közérzetünket is javíthatjuk, ugyanis amikor tudatosítjuk, hogy jót cselekedtünk, akkor pszichésen csökken a tehetetlenség érzésünk és vele együtt frusztráltságunk. A gyakorlat egyszerű, de több lépcsőből áll.


Tipp #1 - Éhesen ne vásároljunk!


Ne menjünk üres hassal bevásárolni, különben az impulzusvásárlás alatt sokkal több olyan terméket vehetünk, aminek jelentős része végső soron lejárt szavatosság vagy „mégsem kívánom” felkiáltás miatt a szemeteseben végzi. Inkább együnk egy cukorkát vásárlás előtt vagy még útközben kapjunk be egy csokit, almát, müzliszeletet, amivel csillapíthatjuk éhségünket és csökkenthetjük az impulzusvásárlás esélyét.


Tipp #2 - Rendezzük átláthatóan a hűtőnket!


Tegyük külön polcra a hústermékeket, a tejtermékeket, a zöldségeket és a gyümölcsöket, hogy jobban észrevegyük, mi van otthon, vagyis miből érdemes főznünk. Azokat az élelmiszereket dolgozzuk fel elsőként, amiknek a szavatossági ideje napokon belül lejár, így nem merül feledésbe a 250g-os tejföl vagy a hetekkel korábban vásárolt tojás.


"A pazarlás, az értelmetlen költekezés csak pillanatokra szerezhet örömet, utóbb megvan a böjtje." – Szabó Magda

Tipp #3 - Csipegessünk!


Hagyjuk a terített asztalon az ételt, ameddig nem álltunk fel az asztaltól. Az így elől maradt ételeket nagyobb eséllyel fogja elcsipegetni a család, mintha fóliázva eltennénk a hűtőbe, hogy aztán egy vagy két nap múlva kidobjuk.


Tipp #4 - Tároljunk helyesen


Előbbi fordítottja is nagyon fontos, ami arról szól, hogy figyeljünk az ételek helyes tárolására. Ami nem fogyott el, azt a szobahőmérséklet elérése után tegyük a hűtőbe. Az internet segítségével már szinte minden élelmiszertípusra találunk tárolási javaslatokat, de ebben a Greenfridge is a segítségetekre lesz.


Tipp #5 - Használjuk a fagyasztót!


Amikor látjuk, hogy a nagyobb adag étel nem fog elfogyni azelőtt, hogy megromlana, inkább porciózzuk ki és fagyasszuk le. A legtöbb friss étel hónapokig is eláll a mélyhűtőben anélkül, hogy bármi baja lenne. Ezzel az egyszerű megoldással nem csak az ételszemetet csökkenthetjük, hanem időt is spórolhatunk a főzéssel egy olyan héten, amikor a kelleténél több egyéb feladat vár ránk.


Ne felejtsük el, hogy az ételpazarlás nemcsak környezetvédelmi kérdés, hanem gazdasági is!


Ha szeretnél további hasznos tippeket kapni, vagy elsőként értesülni a Greenfridge elérhetőségéről, kövesd be a Facebook oldalunkat!945 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentarios


bottom of page